Sinteza şedinţei Guvernului din 3 februarie 2016

Tragedia din satul Trinca. Guvernul pregăteşte măsuri de prevenire a incendiilor

Incendiul izbucnit săptămâna trecută în satul Trinca, în urma cărora au murit 6 persoane, a ajuns în atenţia Guvernului. Premierul Pavel Filip a atenţionat asupra faptului că trebuie luate măsuri urgente de prevenire a unor astfel de situaţii. Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/kupit-myagkie-igrushki-medvedi-v-kishineve/

În debutul şedinţei de astăzi a Guvernului, acesta a solicitat instituţiilor de profil să urgenteze implementarea sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă – 112, al cărui concept a fost propus încă în 2013. Sistemul unic ar urma să reorganizeze într-un singur număr de telefon cele 4 numere de urgenţă – 901, 902, 903 şi 904, pe care moldovenii le accesează în situaţiile excepţionale.

Potrivit lui Filip, dacă sistemul ar fi deja funcţional, mai multe tragedii ar fi putut fi evitate.

„Solicit ca mâine Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Ministerul Afacerilor Interne şi cel al Sănătăţii să se convoace şi să vadă unde se poate de intervenit pentru a urgenta proiectul. Sunt sigur că putem să ne mişcăm mai repede. Deja multe lucruri în acest sens au fost întreprinse”, a declarat premierul.

Amintim că în noaptea zilei de 31 ianuarie, o casă de locuit din satul Trinca, raionul Edineţ, a izbucnit în flăcări din cauza nerespectării regulilor de utilizare a sobei. În urma incendiului şi-au pierdut viaţa 6 persoane, 4 adulţi şi 2 copii.

 

Deflagraţia din casa fostului guvernator al BNM. Filip: „Astfel de acţiuni sunt pedepsite foarte dur”

Pe 1 februarie, la ora 2.40 noaptea, o grenadă a explodat în casa fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguţanu. Deflagraţia produsă a distrus doar construcţia, fără ca nici un membru al familiei lui Drăguţanu să aibă de suferit.

Premierul RM vine cu o reacţie la acest incident. Pavel Filip solicită organelor de drept să ancheteze cu maxim profesionalism cazul, pentru a depista atât cauzele atacului, cât şi toate persoanele implicate în comiterea lui. Наши партнеры: https://ajur-lux.md/rimskie-shtory/

„Sper că anchetatorii vor verifica dacă există legătură între activitatea BNM şi această acţiune. Trebuie să demonstrăm că astfel de acţiuni sunt pedepsite foarte dur”, a menţionat Pavel Filip în cadrul şedinţei Guvernului.

 

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei: 3 viceminiştri demişi, 2 viceminiştri noi

Cei 3 viceminiştri ai Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei au fost eliberaţi astăzi de către Guvern, în baza cererii de demisie. Este vorba despre Nighina Azizov, Boris Gâlcă şi Iurie Crăciuneac.

Tot astăzi, în locul acestora au fost numiţi 2 viceminiştri noi: Viorica Dumbrăveanu şi Laura Grecu.

Viorica Dumbrăveanu este licenţiată în Drept şi activează în cadrul Ministerului din anul 2002.

Laura Grecu  este licenţiată în pedagogie şi psihologie socială, în drept constituţional şi administrativ. Are o experienţă de muncă de peste 16 ani în domeniul protecţiei sociale.

 

Reconfirmări de viceminiştri la mai multe ministere

Astăzi Guvernul a reconfirmat în funcţie mai mulţi foşti viceminiştri, după cum urmează:

Ministerul Economiei: Valeriu Triboi şi Vitalie Iurco;
Ministerul Finanţelor: Maria Carauş;
Ministerul Culturii: Igor Şarov şi Gheorghe Postică
Ministerul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor: Vitalie Ciolac, Vitalie Tarlev şi Dumitru Parfentiev.

 

Leonid Bujor nu mai este Secretar General-adjunct al Guvernului

Guvernul a aprobat astăzi cererea de demisie a secretarului general-adjunct al Executivului, Leonid Bujor. Acesta a deţinut funcţia respectivă din 18 februarie 2015.

 

Guvernul ia măsuri de protecţie a agenţilor economici contra abuzurilor

În cadrul şedinţei de astăzi, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a anunţat că proiectul de lege privind instituirea moratoriului asupra controalelor, solicitat de premier săptămâna trecută, a fost deja elaborat şi propus spre dezbateri publice. mai multor instituţii subordonate ministerelor le-au fost emise ordine de aplicare a moratoriului.

A fost creată şi linia telefonică pentru raportarea cazurilor de abuz – 823-823, la care agenţii economici vor fi consultaţi corespunzător în ce priveşte declararea cazurilor de abuz şi presiunilor făcute la adresa lor pe durata moratoriului.

Anterior, premierul Pavel Filip a solicitat suspendarea din funcţie a conducerii FISC-ului, Serviciului Vamal şi Poliţiei Economice. Motivul suspendării ar fi abuzurile făcute de către şefii acestor instituţii asupra agenţilor economici.

Filip a solicitat şi instituirea unui moratoriu asupra controalelor timp de 3 luni, iar în această perioadă de timp, Ministerul Justiţiei să pregătească un proiect de lege care să reformeze conceptul de moratoriu. De asemenea, premierul a dispus lansarea unei linii de telefon, la care agenţii economici să poată raporta abuzurile făcute asupra lor pe durata moratoriului.

 

Ministerul Sănătăţii anunţă: Spitalele din ţară sunt pregătite pentru o eventuală epidemie de gripă

Toate spitalele din ţară au fost verificate pentru a se vedea dacă sunt gata de o eventuală epidemie de gripă. Astfel, din 36 de spitale raionale, 31 dispun de toate medicamentele necesare pentru combaterea maladiei. Anunţul a fost făcut de către ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, la şedinţa Guvernului.

Potrivit acesteia, momentan pragul epidemiologic este sub limită.

„Cele 150 mii de vaccinuri primite în decembrie, au fost epuizate complet. Deci, un număr mare de persoane a fost vaccinat. Indiferent de situaţia din Ucraina, situaţia din Moldova este încă sub control”, a declarat Ruxanda Glavan.

Menţionăm că din luna noiembrie 2015 până acum, în Moldova au fost înregistrate 14 cazuri de îmbolnăviri cu gripă porcină, dintre care 2 persoane au murit.

 

Taxele navale achitate pentru intrarea în Portul „Giurgiuleşti” rămân aceleaşi

Guvernul a avizat negativ iniţiativa de majorare cu 25% a taxelor navale achitate de agenţii economici deserviţi de Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti”, propusă de către deputatul din Parlamentul RM, Anatolie Labuneţ.

Deşi potrivit ministrului Economiei, Octavian Calmâc, majorarea ar încuraja o concurenţă loială, nediscriminatorie între agenţii economici străini şi autohtoni, acest lucru nu este posibil la moment, întrucât este necesar de a se negocia cu investitorii şi trebuie modificat Acordul încheiat în acest sens.

Notă: Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) este singurul port din R. Moldova accesibil pentru navele maritime. Este situat la kilometrul 133,8 al fluviului Dunărea, în sudul țării, fiind mărginit de România și Ucraina.  Portul a fost dat în exploatare în octombrie 2006, după 10 ani de construcţie.

 

Ghişeu unic pentru certificarea activităţii în domeniul transportului rutier

Guvernul a aprobat regulamentul de funcţionare a ghişeului unic pentru eliberarea actelor permisive în domeniul transportului rutier din cadrul Agenţiei Naţionale Transport Auto.

Potrivit ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, ghişeul unic este deja deschis în cadrul Agenţiei, însă până în prezent lipsea regulamentul care prevede modul de organizare şi funcţionare a acestuia.

Ghişeul facilitează procedura de obţinere a autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţii în domeniul transportului rutier, agenţii economici economisind astfel timp şi bani la obţinerea actelor necesare. Certificatul de autorizare va putea fi obţinut într-un termen de la 10 la 14 zile de la data solicitării. Cartelele tahografice care urmează să fie eliberate de către Agenţie vor fi livrate din România.

 

Pachetul de legi privind reformarea CNI, votat după 8 luni de aşteptare

Guvernul a aprobat pachetul de legi  privind reforma Consiliului Naţional de Integritate. Documentul fusese prezentat spre aprobare încă 8 luni în urmă, însă atunci fusese boicotat de către miniştrii PD, în cadrul şedinţei de Executiv.

Despre CNI

Unul dintre proiectele votate prevede modificarea numelui instituţiei în Centrul Naţional de Integritate (CNI), dar şi a structurii, funcţiilor şi competenţelor acesteia.

Se instituie o nouă funcţie inspectorul de integritate, care va fi independent în activitatea lui. Potrivit documentului, în cadrul CNI urmează să activeze 30 de inspectori, iar acest lucru va permite efectuarea mai multor controale asupra veniturilor şi intereselor declarate decât se făceau până acum.

Inspectorii de integritate vor avea dreptul să aplice sancţiuni contravenţionale şi să acţioneze în judecată în cazul în care vor depista încălcări sau suspiciuni în declararea averilor.

Despre declararea averilor şi intereselor personale

Un alt proiect privind reorganizarea CNI stabileşte posibilitatea persoanelor cu funcţii publice de a prezenta o singură declaraţie, în format electronic (de avere, de conflicte de interese etc.), în locul multiplelor care sunt necesare la moment.

Documentul extinde cercul subiecţilor care cad sub incidenţa obligativităţii de declarare a averilor şi intereselor personale asupra tuturor demnitarilor publici, inclusiv conducători ai întreprinderilor de stat, şefi ai instituţiilor din subordinea autorităţilor publice etc. Mai mult, demnitarii vor trebui să raporteze şi despre veniturile membrilor familiei lui până la gradul al 4-lea de rudenie.

Pentru prima dată, urmează să fie declarate şi proprietăţile de peste hotare, obiectele de artă, acţiuni deţinute în societăţi comerciale.

Menţionăm că pachetul de legi privind reorganizarea CNI este o condiţie impusă de către Guvernul României pentru a acorda împrumutul de 150 milioane de euro.

Monitorul Oficial