Sinteza şedinţei Primăriei din 25 ianuarie 2016

Incendiul din centrul comercial „Lunedor” s-a produs din cauza nerespectării regulilor de securitate Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/kupit-myagkie-igrushki-cyplyata-v-kishineve/

Pe 23 ianuarie, în jurul orei 11.00, pereţii exteriori ai centrului comercial „Lunedor” de pe str. Ismail 98 au luat foc. Patru echipe de pompieri şi salvatori au reuşit să stingă flăcările în jumătate de oră. Nicio persoană nu a avut de suferit.

În cadrul şedinţei  de astăzi a Primăriei, şeful-adjunct al Direcţiei situaţii excepţionale, Liviu Mârzenco, a anunţat că incendiul a izbucnit din cauza că nu au fost respectate regulile de securitate la exploatarea sistemului de ventilare. Potrivit acestuia, în local se preparau bucate din carne, iar grăsimea depusă de-a lungul timpului pe pereţii canalului de evacuare a fumului a luat foc de la o mică scânteie, ducând la aprinderea pereţilor.

„Deşi clădirea dispune de sistem de alarmă împotriva incendiilor, acesta nu s-a activat, fiind instalat în interior. A fost afectat numai exteriorul clădirii, 70 metri din suprafaţă. Pe acoperiş şi pe interior focul nu s-a răspândit”, a adăugat Liviu Mârzenco.

Proprietarul localului va suporta pagubele materiale şi va fi amendat cu 4 mii de lei. Potrivit lui Mârzenco, ultima dată localul fusese verificat de pompieri în 2014.

 

Protestele de duminică au adus pagube bugetelor direcţiilor de transport public

La şedinţa de astăzi a Primăriei, şeful RTEC, Gheorghe Morgoci, a declarat că protestele care au avut loc duminică, 24 ianuarie 2016, au afectat bugetul întreprinderii.

Potrivit acestuia, din cauza că mai multe rute de troleibuze au fost direcţionate pe străzi secundare, întreprinderea a acumulat duminică cu 20% mai puţin decât de obicei. Mai mult, Morgoci menţionează că, în general, situaţia financiară a RTEC este, în ianuarie curent, dificilă.

„În ianuarie 2016 bugetul este mai mic cu circa un milion de lei, comparativ cu perioada similară din 2015. Consumul de curent electric nu este achitat, la fel şi salariile unor angajaţi. Rugăm Direcţia finanţe să asigure o asistenţă,  pentru ca să putem să ne onorăm obligaţiunile”, a declarat acesta.

Şi şeful Parcului Urban de Autobuze, Iacob Capcelea, menţionează că veniturile companiei au fost duminică cu circa 18 la sută mai mici.

Amintim că duminică pe mai multe străzi ale capitalei, protestatarii au organizat marşuri, blocând circulaţia transportului public. Astfel, mai multe rute de troleibuze şi autobuze au fost direcţionate pe alte străzi.

 

Salariile bugetarilor vor fi achitate pe parcursul săptămânii

Şefa Direcţiei finanţe, Veronica Herţa, a anunţat astăzi că reţinerile de salarii pentru luna curentă au avut loc din cauza unor probleme de ordin tehnic, apărute la noul sistem informaţional de prelucrare a datelor, utilizat de Direcţie. Astfel, bugetarii angajaţi în instituţiile din mun. Chişinău urmează să-şi primească salariile pe parcursul acestei săptămâni.

„Vineri au fost achitate salariile pentru unii angajaţi din sfera educaţiei, iar azi până la sfârșitul zilei vor fi oferite salarii pentru toţi angajaţii din educaţie”, a menţionat Veronica Herţa.

Tot din cauza problemelor tehnice, persoanele care au avut de suferit în urma incendiului de la cantina „La Soacra” nu şi-au putut ridica săptămâna trecută banii, câte 20 mii de lei oferiţi de Primărie. Potrivit Veronicăi Herţa, acest lucru va fi posibil, de asemenea, în această săptămână.

Monitorul Oficial