Zâmbiţi! Oameni simpli despre lucruri complicate

„Oameni simpli despre lucruri complicate” este o serie de interviuri cu oameni care lucrează în cele mai diverse domenii, oameni cu care ne întâlnim la fiecare pas, oameni pe care nu-i vedem, dar care ne fac viaţa mai comodă.

Pentru că politicile publice sunt scrise „sus”, pentru cei de „jos”, am decis să aflăm de la oamenii simpli, reprezentanţi ai diferitor profesii, cum legile şi hotărârile celor 16 ministere le influenţează viaţa. Cine sunt ei, ce obiceiuri au, cum gândesc, ce vise aveau când erau mici, dar şi ce opinii şi-au format despre unele subiecte sensibile, încercăm să descoperim în fiecare interviu.

 

Nume: Ivanova

Prenume: Anna

Vârstă: 26 ani

Localitate: Chişinău

Studii: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Facultatea Stomatologie

Ocupaţie: medic stomatolog

Visa să devină: medic

 

De ce aţi ales profesia de stomatolog?

Mi-am dorit o profesie unde să pot comunica cu oamenii. Nu am avut interes faţă de profesii gen contabil, unde să stau ziua întreagă pe scaun, cu nasul în hârtii.

Deşi niciunul dintre părinţii mei nu este medic, ei mi-au inspirat dorinţa de a deveni medic. Ei au vrut ca copilul lor să aibă o profesie respectată, sa se mândrească cu mine.

De ce anume stomatologie? În copilărie am purtat aparat dentar, ceea ce presupunea să merg la control de 2-3 ori pe lună. Îmi plăcea cum comunica doctorul cu mine, cu alţi copii. Şi asta m-a motivat să devin şi eu stomatolog.

Câţi pacienţi aveţi, în medie pe zi?

Mai mulţi pacienţi sunt vara, câte 7 pe zi, pe când acum, iarna, sunt doar 3-4 pacienţi zilnic. Posibil că vara, când sunt în concediu, oamenii îşi rezervă timp pentru tratamentul dinţilor.

Care sunt cele mai frecvente probleme, afecţiuni cu care se adresează pacienţii? Care sunt cauzele acestor probleme?

Din păcate, la noi oamenii nu au bani pentru un tratament eficient, constant al dinților şi ajung la medic abia atunci când au dureri mari, când dinții nu mai pot fi tratați şi este nevoie de extracția lor. În plus, oamenii nu sunt informaţi referitor la sănătatea danturii. Amână soluţionarea problemei până în ultima clipă, pe când afecţiunea putea fi tratată mai ușor şi cu mai puține cheltuieli dacă se adresau la timp.

Mai rare sunt persoanele care vin la medicul stomatolog pentru o simplă consultație, pentru a se asigura că au dinții sănătoși.

O altă cauză a problemelor dentare este că oamenii nu menţin corect igiena bucală. Multe persoane îşi spală dinții înainte de micul dejun, ceea ce este greşit. Dinţii trebuie spălaţi după mâncare, pentru a elimina bacteriile.

Dantura suferă şi în timpul sarcinii sau după naştere, în special la femeile care devin mămici a doua oară. Lipsa vitaminelor, a microelementelor (fosfor, calciu) necesare pentru menținerea unei danturi puternice duc la deteriorarea dinților. La prima sarcină, probleme de acest gen sunt mai rare.

Încă o problemă este calitatea apei potabile de la noi. În Chişinău este mai bine, dar în suburbii şi în alte regiuni ale ţării, apa din robinete lasă de dorit. Fie conţine prea mult fluor, fie prea puţin. Ambele situaţii duc la distrugerea smalţului dinţilor sau la îngălbenirea lor.

Mai sunt pacienţi care se adresează cu dureri după ce şi-au înălbit dinţii. Acum procedura de înălbire a dinţilor implică riscuri mai mici pentru dinţi decât până nu demult. Pentru remineralizarea smalţului, pacientului i se recomandă paste de dinţi şi geluri speciale. Atunci când pacientul solicită înălbire, noi îi propunem să facă iniţial detartraj (curăţarea de piatră). Pentru că, de multe ori, după această procedură, dinţii devin mai curaţi şi mai albi. Şi poate pacientul se răzgândeşte să-şi facă înălbire.

image (3)

Cum alegem un stomatolog bun?

În opinia mea, un stomatolog bun trebuie să aibă un aspect fizic îngrijit: halat călcat, curat, mâini curate. Da, se întâmplă ca în timp ce tratezi pacientul să-ţi mai pătezi halatul. Dar dacă medicul arată mereu neîngrijit, e un semn rău.

În al doilea rând, un medic bun va explica pacientului procedura detaliat, în etape, ca persoanei să-i fie clar ce tratament i se face şi ce trebuie să facă după ce iese din cabinet. Fiecărui pacient trebuie să-i acorzi timp şi să manifești o atitudine bună.

Cât de des trebuie să mergem la un control stomatologic? De la ce vârstă sunt recomandate vizitele la dentist?

Se recomandă un consult stomatologic o dată la jumătate de an. La acest interval de timp este recomandat şi detartrajul dinților. Mulți pacienți nu știu că piatra se poate depune nu doar la nivelul gingiilor, ci si sub gingii. Şi astfel curățarea dinților trebuie făcută mai des.

La stomatolog, părinţii îşi pot aduce copilul chiar în primele zile de viață. Igiena cavităţii bucale a copilului necesită o atenţie şi o grijă sporită, pentru a preîntâmpina afecțiuni ale gingiilor, apariţia aftelor bucale etc. Şi stomatologii sunt cei care pot direcționa mămicile în acest sens. Problema e că la noi oamenii sunt puțin informați şi nu obişnuiesc să viziteze medicii.

Aveţi printre pacienţi şi copii? De obicei, aceştia au frică de medici, în special de dentişti. Cum reuşiţi să-i liniştiţi pentru a le face procedurile necesare?

Cel mai tinerel pacient de-al nostru avea 4 anişori.

Încerc să transform procedura stomatologică într-un joc. De obicei, la prima vizită nu le tratez dinții, ci îi familiarizez cu cabinetul medical. Îi așez pe scaun, îl reglez în sus, în jos, le explic de ce fac asta. Le permit să atingă instrumentele, materialele, care devin între timp animăluţe (elefant, motănaș). Apoi purcedem la tratament. Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/kupit-myagkie-igrushki-yozhiki-v-kishineve/

După cum aţi menţionat, unele persoane ezită să-şi trateze din cauza problemelor financiare. Ce programe ar putea dezvolta statul pentru a depăşi aceste carenţe?

În policlinicile de stat, protezarea dinţilor se face gratis pentru veterani. Dar desigur, statul ar putea face mai multe pentru cetăţenii cu venituri mici. Ar fi bine dacă unele taxe şi impozite ar fi anulate, iar banii să fie direcţionaţi pentru poliţa de asigurare medicală, pentru servicii stomatologice.

Ştiu că peste hotare, în poliţă este inclusă plombarea dinţilor. Se face din materiale metalice, ceea ce e mai puţin estetic decât dacă ar fi utilizate alte materiale, dar oricum e mai ok decât nimic.

În Moldova pare-mi-se poliţa medicală nu include servicii stomatologice. Cel puţin la noi nimeni nu a solicitat tratament dentar în baza poliţei.

image (2)

Ce vă place cel mai mult în activitatea dvs.? Ce greutăţi întâlniți?

Nu mă văd în altă profesie, cu atât mai mult că stomatologia combină procedurile medicale cu talentul meu de pictoriţă. De mică am făcut școala de pictură şi acest talent mă inspiră să restaurez dinții în mod estetic şi frumos. De aceea, lucrul meu seamănă mai mult a hobby, decât a lucru. (zâmbeşte).

Totodată, fiind stomatolog îmi fac noi cunoscuţi, noi prieteni printre pacienţi.

Mai greu este faptul că mulți dintre pacienți inițial nu au încredere in profesionalismul meu, eu fiind mai tinerică. Şi stau cumva mai încordați. E mai dificil să lucrezi cu ei. Dar după ce se convinge că e totul bine, când îi place rezultatul, pacientul începe să se dezghețe.

Intenţionaţi să deschideţi un cabinet stomatologic al dvs.?

Sincer, nu. Cel puţin în următorii ani. Este o mare responsabilitate şi necesită dedicaţie. Trebuie să monitorizezi mereu ca nimic să nu lipsească, ca lucrătorii să-şi poată desfăşura activitatea bine. Practic trebuie să fii disponibil 24 de ore din 24, pentru a interveni în situaţii de urgenţă. Mai ales dacă ai o familie, e greu să ai cabinetul tău personal.

Dar şi din punct de vedere financiar asta e costisitor. Înainte de a deschide cabinetul stomatologic, trebuie să fii sigur că vei avea o bază de clienţi stabilă, pentru ca să-ţi compensezi investiţiile.

Tehnologia în stomatologie, ca şi în alte domenii, evoluează din ce în ce mai mult. Cum vedeţi acest domeniu pe viitor?

Eu cred că factorul uman nu va fi înlocuit cu nimic, cât de progresate nu ar fi tehnologiile. Da, vor apărea instrumente şi tehnici de tratament noi, moderne, care ne vor uşura munca. Dar oricum stomatologul va rămâne să lucreze. Asta ne demonstrează şi faptul că au trecut atâţia ani, dar oricum oamenii au nevoie de stomatologi.

Există deosebiri între activitatea stomatologilor de la noi şi a celor de peste hotare?

Odată ce ţara noastră este mai săracă, multe tehnologii, materiale ajung aici cu întârziere. Ce este nou este mai scump, iar noi nu prea avem bani să le achiziţionăm. Acum, încetul cu încetul apar şi la noi tehnologii noi. De exemplu, tratamentul endodontic al dinţilor la microscop, ce permite atât stomatologului, cât şi pacientului să vizualizeze dinţii la dimensiuni mar, pe un monitor. Deşi asta e o procedură mai calitativă, e cam scumpă şi puţini pacienţi îşi permit asta.

În multe ţări europene, chiar şi în România, oficiile medicilor stomatologi se află în blocuri locative, la primul etaj sau chiar la al treilea. Ca să ajungi la cabinetul medicului, trebuie să intri în bloc şi să urci printre etajele cu apartamente.

În alte ţări, serviciile stomatologice sunt mult mai scumpe decât la noi. Dar asta nu că materialele şi tehnologiile utilizate la noi ar fi mai puţin calitative sau că specialiştii noştri ar fi mai puţin calificaţi. Sunt aceleaşi materiale, aceleaşi proceduri. Doar că în ţările europene arendarea spaţiului pentru deschiderea unui cabinet stomatologic este foarte scumpă. Şi din acest considerent preţurile la servicii sunt ridicate. La noi arenda spaţiului este mai ieftină.

Ce ţară poate servi ca model pentru activitatea medicală stomatologică?

Rusia. Acolo clinicile stomatologice seamănă a clinici. Sunt mari, au faţadă frumoasă, modernă. Nu ca în ţările europene, cum am spus, unde oficiile stomatologice se pot afla şi la al treilea etaj al unui bloc locativ.

Mai mult, ei au dezvoltat un concept fain de menţinere a bazei de clienţi. Sună pacientul cu o zi înainte când acesta are programare la medic, pentru a-i reaminti de programare. Cu ocazia zilei sale de naştere, îl sună pentru a-l felicita, îi fac un mic cadou sau o reducere la servicii. Foarte plăcut.

V-aţi gândit vreodată să plecaţi în altă ţară pentru a vă continua activitatea?

Nu. Eu sunt patriot. Îmi place să fiu şi să lucrez aici.

Cum apreciaţi modalitatea de organizare a studiilor la medicină? Ce aţi schimba?

Sigur că aş pune accent mai mare pe practică. Pentru că e o meserie practică. La noi se predă multă teorie. Şi ar fi bine ca profesorul să îndrume studentul până când acesta realizează corect procedura de tratament. Pentru că oricând poţi deschide o carte despre stomatologie şi să o citeşti. Sau oricând poţi merge la un seminar, la un trening. Dar practica bate teoria.

sw-3512

În opinia dvs., cum ar putea fi dezvoltată economia ţării? Ce produse, care la moment nu sunt valorificate, ar putea fi popularizate?

Noi avem brânză bună. Şi aş spune că nu este cu nimic mai prejos decât caşcavalul italian sau francez. Am putea exporta din plin acest produs şi să avem profit. Pentru asta ar putea fi deschise fabrici unde brânza să fie prelucrată, pregătită pentru vânzare. Asta ar contribui şi la formarea noilor locuri de muncă. Aşa poate şi oamenii noştri ar rămâne acasă, alături de familie, şi nu ar emigra în alte ţări pentru a găsi un loc de muncă mai bine plătit.

Ce părere aveţi despre situaţia politică din Moldova la ora actuală?

Cei de la guvernare se gândesc doar cum să-şi umfle buzunarele din contul populaţiei. Înţeleg că le place să fure, dar măcar să fure mai puţin, ca şi omului de rând să-i revină ceva pentru un trai decent.

E dezastru ce se întâmplă acum în faţa Parlamentului. Am mulţi prieteni poliţişti. Îmi fac griji pentru ei. Bine că nimeni nu a avut de suferit, ca la 7 aprilie 2009. Dar iarăşi, se fac pagube, clădirea Parlamentului este deteriorată. Şi mai apoi tot din banii noştri, a cetăţenilor, vor fi făcute reparaţii. Tot populaţia suferă.

Dar chiar şi corturile astea. Guvernanţii, care se declară patrioţi, trec zilnic pe lângă corturi şi nici nu îndrăznesc să facă ceva, să spună ceva. Ei îşi bat capul de bradul de Anul Nou, unde va fi amplasat acesta, cum va fi împodobit. Da, e important şi acesta, dar în contextul problemelor cu care se confruntă populaţia, asta ar trebui să fie o bătaie de cap minoră. Bugetul statului trebuie cheltuit raţional, nu pe prostii.

În ce ţări europene aţi călătorit? Unde v-a plăcut cel mai mult? Unde aţi mai vrea să călătoriţi?

Mi-a plăcut mult în Barcelona, Spania. Un oraş atât de frumos, curat. Oamenii sunt atât de binevoitori, zâmbitori, plăcuţi. Nu se uită chiorâş că eşti turist, că eşti un străin, că eşti îmbrăcat altfel. Acolo te simţi om. Poţi face ce vrei, te simţi liber.

Chiar şi în pieţele lor, care sunt cu mult mai aglomerate decât Piaţa Centrală a noastră, este curat. În transportul public e o plăcere să călătoreşti. Chiar dacă e dimineaţă, ai spaţiu. Nu vii cu nervi la serviciu, pentru că ai fost îmbrâncit şi călcat în picioare.

Mi-a plăcut şi Muntenegru. Acolo este şi mare, şi munte.

Următoarea destinaţie a mea este Copenhaga, Danemarca sau Ungaria.

Ce le recomandaţi tinerilor care doresc să-şi facă o carieră în stomatologie?

Să-şi dea interesul. Şi, cel puţin în prima perioadă, să nu le pară rău de banii care îi investesc în studii. Cu timpul, ţi-i recuperezi şi chiar câştigi în plus. Se merită.

Alina Mutoi