Sinteza şedinţei Primăriei din 18 ianuarie 2016

Primăria, învinuită de corupţie în proiectul de amenajare a curţilor de bloc. Chirtoacă cere verificarea dosarelor

Recent în presă a apărut o investigaţie referitoare la desfăşurarea lucrărilor de amenajare a curţilor de bloc, inclusiv a parcărilor auto, proiect iniţiat de Primărie anul trecut. Articolul investigaţiei menţionează că cele 53 de milioane de lei investite în lucrări ar fi fost cheltuite nejustificat, iar procedura de achiziţii a lucrărilor a fost efectuată cu încălcări.

Potrivit informaţiilor prezentate, compania care a fost aleasă pentru realizarea proiectului ar aparţine fratelui primarului Dorin Chirtoacă, Lucian Chirtoacă. Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/kupit-myagkie-igrushki-sloniki-v-kishineve/

Edilul capitalei vine cu o reacţie la acuzaţiile din presă şi solicită organelor de drept atât de la noi, cât şi din ţările finanţatoare a proiectului (UE), să ancheteze toate dosarele şi să verifice corectitudinea desfăşurării lucrărilor de amenajare a curţilor de bloc:

„Nu avem nimic de ascuns. Îmi pare rău că nu a fost solicitat punctul meu de vedere referitor la acest subiect, odată ce sunt vizat. Firma „Lucet-comerţ” despre care se speculează că ar fi a fratelui meu, a fost fondată în 2002, când fratele meu era încă la şcoală. Nu are nicio legătură cu el. Mai mult, este publicată opinia lui Alexandru Panfilii, care a fost dat afară de la Primărie pentru corupţie”.

 

Ziua Europei, interzisă în Moldova. Reacţia lui Chirtoacă

În cadrul şedinţei de astăzi a Primăriei, primarul Dorin Chirtoacă a anunţat că instanţa de judecată a interzis sărbătorirea Zilei Europei (9 mai) în Moldova, organizată anual de către Primărie. Sesizarea privind interzicerea evenimentului a parvenit din partea a 3 socialişti, care au argumentat că nu ţine de competenţa Primăriei să instituie astfel de sărbători, ci de a Parlamentului.

Primarul municipiului anunţă că va depune eforturi pentru ca evenimentul să fie marcat şi în continuare, indiferent de decizia oficială: „Ziua Europei este marcată începând cu 2008, împreună cu Ambasada UE în Moldova. În mod normal, Parlamentul a avut 7 ani la dispoziţie să oficializeze această zi. E o ironie ca după 6 ani de marcare a Zilei, instanţele de judecată să o interzică.

Nu renunţ la această dispoziţie. Asta ar fi ca şi cum mi-aş tăia o mână. Vom găsi o modalitate de a organiza evenimentul”.

 

Primul deces în cazul exploziei de la cafeneaua „La Soacra”. Cazul este discutat la şedinţa Primăriei

Ieri a decedat una dintre cele 13 persoane rănite în explozia de la cafeneaua „La Soacra”, amplasată pe teritoriul Pieţei Centrale. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 63 de ani.

Astăzi edilul capitalei a enunţat mai multe puncte de reper pe marginea acestui caz.

Dorin Chirtoacă a dispus desfăşurarea unei anchete pe cazul respectiv, menţionând că dacă se va depista că el însuşi a admis încălcări în activitatea sa, este gata să răspundă în faţa organelor de drept:

„Dacă ceva am omis, să se expună organele de anchetă. Nu am ce ascunde şi nu vreau să găsim ţapi ispăşitori. Să fie pe dreptate: cine putea să facă şi nu a făcut, să răspundă. Poate vreo instituţie a fost sesizată şi nu a intervenit”.

Totodată, acesta a solicitat intensificarea controalelor în cafenele şi localuri. Primarul general vrea ca şi legea în acest sens să fie modificată. La moment nu este permisă efectuarea unor controale inopinate, dacă sesizarea cu privire la încălcări este una anonimă. Sunt permise doar controalele planificate, iar întrucât o mare parte din sesizările parvenite pe astfel de cazuri sunt anonime, autorităţile nu pot interveni pentru a verifica neplanificat obiectivele de agrement.

Chirtoacă propune şi interzicerea utilizării buteliilor de gaz de capacităţi mari (40-50 litri) şi înlocuirea acestora cu butelii mai mici. În opinia edilului, astfel riscul unei explozii ar fi cu mult mai mic.

Amintim că o explozie la cantina „La Soacra” a avut loc pe 10 ianuarie curent, fiind provocată de o deflagraţie la butelia de gaz instalată în local. În urma incidentului, au avut de suferit 13 persoane, dintre care una a decedat. Trei pacienţi au fost internaţi în stare gravă în spitalele din Bucureşti.

 

Victimele exploziei de la cafeneaua „La Soacra” vor primi ajutoare de câte 20 mii de lei

Primăria va acorda fiecărei persoane dintre cele 13 rănite în urma exploziei de la cantina „La Soacra, ce a avut loc pe 10 ianuarie, un ajutor financiar în sumă de 20 mii de lei. Anunţul a fost făcut în cadrul şedinţei Primăriei de către şefa Direcţiei finanţe, Veronica Herţa.

Potrivit acesteia, banii vor fi oferiţi victimelor pe parcursul acestei săptămâni.

Monitorul Oficial