Ia atitudine! Spune NU violenței împotriva femeilor!

Cinci ani de tăcere. Atât a durat toleranţa la loviturile soţului. Tăcea de dragul copiilor. Voia ca aceştia să aibă tată, iar ea – soţ. Locuiau împreună doar de gura satului. Ar fi vrut să-și ia copiii și să plece, dar nu avea unde. Părinții și rudele îi spuneau să rabde pentru a-și păstra familia. Nu știa la cine să apeleze după ajutor, iar de programele de suport și reabilitare a victimelor violenței nu auzise. Știa doar că va sfârşi şi mai rău dacă spune poliţistului că bărbatul o bate. Aşa a şi fost. A ajuns în comă la spital.

Îşi aminteşte cum a început calvarul în familia lor, primele umilinţe şi agresări fizice, primul pumn, prima lovitură cu piciorul, prima rană de cuţit. Deşi pare o istorie ruptă din film, aceasta este situația în multe familii din ţara noastră. Potrivit datelor statistice, 6 din 10 femei din mediul urban şi 7 din 10 femei din mediul rural se confruntă, de la vârsta de 15 ani, cel puţin cu o formă de violenţă. Mai mult, Moldova a fost condamnată la CEDO în cel puțin 6 dosare privind violenţa domestic, iar suma pagubelor totale depășește 200 de mii de euro. Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/kupit-myagkie-igrushki-poni-v-kishineve/

 

Moldova, restanțieră la capitolul eliminarea și prevenirea violenței împotriva femeilor

Deși în ultimii ani s-au întreprins măsuri de prevenire a violenței împotriva femeilor și fetelor, iar problema a fost inclusă în Programul național de asigurare a egalităţii de gen (PNAEG) pe anii 2010-2015, țara noastră are încă multe restanțe la acest capitol. Numărul victimelor violenței se menține mare, legea continuă să fie încălcată, chiar și de către cei care ar trebui să o respecte, serviciile de asistență și consiliere sunt insuficiente și mai puțin calitative, informarea insuficientă a populației privind respectarea drepturilor femeii și ce putem face în caz că suntem victime ale violenței etc. În timp ce problemele par să nu aibă limită, cei care ar trebui să fie alertați „au găsit” o soluție: pasează responsabilitățile și vina de la unul la altul.

 

Ce trebuie să facem pentru a preveni violența împotriva femeilor?

Violența este o problemă majoră pentru întreaga societate. De aceea, sunt necesare eforturi comune din partea autorităților și persoanelor responsabile (asistenți sociali, medici, polițiști etc.), dar și mai multă implicare din partea societății pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, în special asupra femeilor și a fetelor.

Un prim-pas a fost făcut deja. UN Women, UNFPA și OSCE au organizat mai multe consultări publice cu societatea civilă, autoritățile publice centrale și locale, asistenții sociali etc., pentru a identifica cele mai bune soluții și acțiuni ce trebuie incluse în noul PNAEG pentru anii 2016-2020. Printre propunerile făcute se numără:  dezvoltarea şi îmbunătățirea accesului la servicii şi asistență  pentru victimele violenței , în special femei și fete; campanii de informare și sensibilizare a societății privind respectarea drepturilor femeii; respectarea legilor (în special a ordonanţei de protecţie în cazuri de urgenţă); consolidarea comunicării dintre instituțiile și persoanele responsabile (autorități publice centrale și locale, asistenți sociali, medici, polițiști, judecători etc.);  programe de instruire pentru polițiști, asistenți sociali, medici.

Totuși, cel mai important este să nu fim indiferenți, ci să ne implicăm la schimbarea de mentalitate și atitudine care persistă în societatea noastră. Astăzi, vecina ta este lovită și umilită. Mâine ai putea fi chiar tu, mama, sora, colega de serviciu. Se știe foarte bine că violența naște violență. Ia atitudine! Nu permite acestui fenomen să se extindă. Acționează, informează, ajută oamenii să înțeleagă că, în timp, loviturile devin fatale.

 

Notă: Programul Național de Asigurare a Egalității de Gen pentru anii 2016-2020 este un document strategic extrem de important pentru asigurarea incluziunii transversale a egalității de gen pe domeniile prioritare de dezvoltare, dar și pentru continuarea respectării angajamentelor și implementarea reformelor asumate de către Republica Moldova.

Monitorul Oficial