Viză către Moldova, indiferent de vârstă, sex, religie sau orientare sexuală

Ministrul Afacerilor Externe în Bloguvern

Uneori mă gândesc că noi, Moldovenii, suntem niște persoane foarte alintate. Ne plângem de la fiece fleac, că este rău în țară, că nimeni nu face nimic pentru a schimba situația. Chiar și eu mă plângeam odată cu cât chin și amar poți obține o viză, în ce rânduri interminabile trebuie să stai la Chișinău. Sau și mai rău – pentru a obține o viză, în unele cazuri, trebuie să te duci hăt departe, la Kiev sau la București.

Viză pentru Columbia

Eu am o prietenă. O cheamă Margarita și este din Columbia. Ne-am cunoscut acum doi ani, pe când străbăteam în lung și-n lat Statele Unite ale Americii. A trecut ceva timp de atunci și, după cum este și normal, ni s-a făcut dor unul de altul.

Eu, moldovean din fire, am căutat unde aș putea să-mi fac viză pentru Columbia. Am găsit multe ambasade ale Columbiei în Europa. Cea mai apropiată fiind în Polonia (și viză pentru Polonia nu e greu de deschis). Am calculat eu cât am calculat și,  într-un final, i-am sugerat Margaritei că ar fi minunat dacă ar veni ea în Moldova. Așa va putea să vadă o țară minunată, cu oameni mărinimoși, harnici și bravi. Plus că am mai auzit niște  zvonuri, precum că cei din Columbia nu prea înghit  moldovenii, din cauza unei fete care le-a împânzit orașul cu bilboarduri cu chipul ei. Viza pentru Columbia costă undeva între 30-75 $.

Între timp, am mai tras cu ochiul spre țările pentru care nu ne trebuie viză. Am văzut că aş putea trage o fugă până în Ecuador, ca s-o văd acolo pe Margarita. Ar fi fain, dar în cazul ăsta nici eu nu aş vedea țara ei, nici ea nu va vedea țara mea.

În noul an nici pentru Turcia nu ne va trebui viză.

 

Viză pentru Moldova

Margarita, știind că Moldova e o țară foarte săracă din Europa, și-a dat acordul să vină ea aici. Din acest moment, epopeea  obținerii unei vize pentru Moldova abia a început.

Nu știam cine are nevoie de viză pentru Moldova și cine – nu. Am  aflat că cetățenii a 50 de țări pot intra în Moldova fără viză (UE, CSI și 13 țări din lista ONU). O hartă ar arăta cam așa.

 

Cine nu are nevoie de Viză pentru Moldova:

Pe urmă, am început să căutăm de ce acte ai nevoie pentru a o obține, în cazul în care ai nevoie de ea.

Astfel, cetățenii străini care vor să obțină o viză pentru Moldova, trebuie să aibă:

  • Pașaport și copia la pașaport
  • Copiile la toate vizele
  • fotografie 3,5×4,5
  • Formularul  pentru viză completat
  • Minim resurse financiare de 300 euro în cont
  • Copie la biletul de avion/sau cu ce mai călătorește persoana dată
  • Și Invitația, în original, emisă de către Biroul Migrație și Azil al Republicii Moldova

 

Invitația oficială și în original

Pe pagina Ministerului Afacerilor Externe am găsit informația precum că printre statele care au nevoie de Invitația asta, anume în original (de parcă nu prea ne-ar place țările situate mai jos de ecuator), se află Columbia și încă 103 ţări.

 

Restul țărilor, care nu-s pe lista invitațiilor (de ex. Argentina, Brunei, Guatemala), pe unde mai am prieteni care ar vrea să mă viziteze, habar nu am ce le mai trebuie pentru viză în Moldova.

Deci, Columbia e pe listă și trebuie invitație în original. Găsim cum obținem această invitație. Ca s-o obții, trebuie scrisă o cerere și un demers. Iată ce condiții trebuie să îndeplinești, în cazul în care vrei să ai această invitație.

Condiţiile de solicitare a invitaţiei din partea persoanei Fizice:

1. Declaraţie – privind scopul intrării în R. Moldova (se completează la depunerea actelor).
2. Cerere-model privind eliberarea invitaţiei – completată în 3 exemplare.
3. Copia documentului străinului de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova, al cărui termen de valabilitate este nu mai puţin de şase luni.
4. Copia vizelor precedente în R. Moldova şi/sau alte state.
5. Copia buletinului de identitate/permisului de şedere a persoanei care invită.
6. Mijloace de întreţinere
7.Copia documentelor care justifică scopul intrării (după caz):
a.Copia certificatului de căsătorie.
b.Copia certificatului de naştere al copilului comun.
c.Copia permisului de şedere a persoanei invitate.
d.Copia paşaportului Republica Moldova al persoanei mijlocite, cu viza de intrare-ieşire /permisul de şedere.
e.Copia actelor care confirmă rudenia dintre persoana invitată şi persoana care invită (în cazul invitării unei rude apropiate).
f.Certificatul medical care confirmă starea gravă a sănătăţii unei rude apropiate.
8. Copia documentelor străinului sau a solicitantului, dovada existenţei unor mijloace corespunzătoare atît pentru întreţinere pe perioada de şedere, cît şi pentru întoarcere în ţară.

 

Pentru examinarea cererii mele, am în față următorul meniu de cifre

–          Examinare în 10 zile – 36 lei

–          Examinare în 5 zile – 47 lei

–          Examinare în 3 zile – 63 lei

Interesat de acest procedeu nebirocratic de obținere a invitației, am încercat să mă uit peste statistici. Am constatat, cu surprindere, că se înregistrează o tendință de scădere a numărului turiștilor care vin în Moldova (în afară de cele 50 țări). Mi s-a părut un pic ciudat. Totuși, parcă înțeleg de ce anume turiștii caută în Moldova fete frumoase, vin și senzații  tari,  precum am putut vedea în English Russia.

Moldova oferă cu  ușurinţă intrare în țară persoanelor care în țara lor de origine ori au fix ceea ce avem și noi în Moldova (knock-knock CSI), ori  țărilor care deja au și munte, și mare, și orașe civilizate (knock-knock UE, USA sau Japonia). Cred că ei nu ar veni în Moldova pentru Orheiul Vechi, pentru Codrii noștri frumoși sau Statuia lui Ștefan cel Mare din Centru. Nici măcar pentru Vadul lui Vodă nu ar veni.

2012 – Eliberate 1.746 invitații / Prelungite 423 vize.

2011 – Perfectate 2.589 invitații / Examinate 557 vize

2010 – Perfectate 3.322 invitații / Eliberate 1.758 vize

2009 – Perfectate 9.983 invitații / Eliberate 3.101 vize

2008 – Perfectate 2.419 invitații / Eliberate 3.021 vize

2007 – Perfectate 2.961 invitații / Eliberate 2.990 vize

2006 – Perfectate 4.312 invitații

 

Invitația arată cam așa:

 

 

De unde se iau copiii vizele?

 

Vizele pentru Moldova, de asemenea, nu sunt foarte ieftine. Vizele se eliberează maximum pentru o perioadă de un an.

 

Viză Tranzit prin Aeroport – 20 euro

Viză Tranzit – 40 euro

Viză de scurtă ședere – 60 euro

Viză de lungă ședere – 80 euro.

 

Am mai aflat că în anumite puncte de intrare în Moldova poți obține viza pe loc (Aeroport, Leușeni, Cahul și Sculeni). Dar pentru asta, persoana care o solicită, trebuie să aibă o motivație serioasă: Decesul unei rude/prieten, persoanele care lucrează pentru organizații internaționale.

 

La fel, am mai găsit pe o pagină informația precum că și cetățenii țărilor unde nu este ambasada Moldovei, își pot lua viza la intrare. Pe pagina oficială a Ministerului de Externe, însă, nu am putut confirma aceasta.

 

În timp ce eu eram ocupat cu obținerea invitației pentru Moldova, Margarita a vrut să vadă care ar fi cel mai apropiat loc,  unde ea ar putea aplica pentru viză. Mare i-a fost mirarea, când a înțeles că trebuie să se ducă tocmai în Washington, DC (Moldova are 28 ambasade, dintre care doar 3 nu sunt pe continentul european).

 

Aici puteți vedea care e harta ambasadelor Republicii Moldova:

 

Invitația trebuie să fie  în original. Astfel, dacă se pierde pe drumul Chișinău – Bogota (knock – knock Poșta Moldovei), repetăm baterea la ușa cabinetelor de la Biroul de Migrație.

 

 

 

Prin urmare, o invitație trebuie să se plimbe pe 3 continente, pentru ca o persoană să poate vizita Moldova. Și totuși, nu de tare multe ori, dar astfel de persoane sunt. Voi cum i-ați numi pe oamenii care vin așa în Moldova? Entuziaști, nebuni, visători? Dar cum v-ar numi ei pe voi, care vă plângeți că trebuie să stați câte 3 ore în fața ambasadei Cehiei, de ex.?

 

Doar obținerea invitației și a trimiterii ei prin poștă durează minim o lună. La asta trebuie să adăugăm că viza pentru Moldova se eliberează în 30 de zile.

 

Pentru moldoveni, viza pentru țările UE, se eliberează în 5 zile. La ambasada Poloniei, dacă ai o mare urgență, s-ar putea  s-o primești și în câteva zile.

 

Acum o întrebare, chiar credeți că după atâtea bătăi de cap, nu ar trebui să mă însor cu Margarita, atunci când o văd? Cred că nu doar eu gândesc așa (knock-knock căsătoriile internaționale dintre MD și alte țări).

 

 

Post Scriptum

 

În timp ce căutam informații despre cum se obține o viză pentru Moldova, am dat peste această pagină drăguță, de care are grijă Marisha cu e-mail trandafir de la moldova. Aici putem găsi sfaturi pentru străini: cum să vină mai ușor în Moldova, fără birocrația de mai sus.

 

Și asta mă face să mă gândesc că acesta e un alt motiv pentru care nu se poate rezolva conflictul transnistrean. Cel mai tare m-a amuzat următoarea noutate:

 

“No visa is required. No invitation letter is required to transit or stay in Transdniestr. Transit of Transdniestr and a 24 hours stay is free and a fee of about 2 USD is applied for a longer stay. Foreign travellers do need to register with the OVIR or militia office in the nearest majour town if staying in Transdniestr for more than 24 hours. If you are booked with Lena in Tiraspol than she will take care of your registration herself.”

Cam așa arată viza pentru Moldova.

 

 

Alexandru Lebedev

Ministrul Afacerilor Externe în Bloguvern